Υπό την επίβλεψη Τουρκίας και Ρωσίας η κατάπαυση πυρός στο Καραμπάχ

12 Νοεμβρίου 2020, Πέμπτη ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας στη τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και οι περιφερειακές εξελίξεις και κυρίως το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η Συρία.

O Ερντογάν στη τηλεφωνική επικοινωνία σημείωσε πως προχθές το βράδυ έκαναν ένα σωστό βήμα στο δρόμο που οδηγεί προς την μόνιμη λύση στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αφού σημείωσε πως αυτή η σημαντική ευκαιρία στην οποία συνέβαλλαν πάρα πολύ η Τουρκία και η Ρωσία δεν πρέπει να σπαταληθεί και να χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση της σταθερότητα στην περιοχή με μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως στο σημείο που έχουν φτάσει το σημαντικότερο ζήτημα είναι η Αρμενία να τηρήσει την εκεχειρία και τις υποσχέσεις που είναι καταγραμμένες στην κοινή στο κοινό ανακοινωθέν.

Ο Ερντογάν σημείωσε πως και η Τουρκία μέσω ενός Κοινού Κέντρου που σχηματιστεί σε ένα μέρος που θα καθοριστεί από το Αζερμπαϊτζάν στα εδάφη που απελευθερώθηκαν από την Αρμενία, θα πραγματοποιήσει δραστηριότητες παρατήρησης και εποπτείας της εκεχειρίας μαζί με την Ρωσία και πως στο θέμα αυτό αναλογεί σημαντική ευθύνη και στη ρωσική πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε νύξη στη σημασία της επιστροφής των Αζέρων, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το Καραμπάχ, στα σπίτια τους και του ανοίγματος ενός διαδρόμου ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και το Ναχτσεβάν.

Επισήμανε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει δείξει τη σημασία της τουρκο-ρωσικής συνεργασίας στη λύση των περιφερειακών συγκρούσεων και κρίσεων και πρόσθεσε πως το ίδιο πνεύμα συνεργασίας πρέπει να επιδειχθεί και για την συριακή κρίση και πως μπορούν να δημιουργήσουν εδώ ένα παρόμοιο μηχανισμό.


Kaynak: Πηγή: TRT Greek

Benzer Haberler