Η Αρμενία παραβίασε και την νέα ανθρωπιστική εκεχειρία

27 Οκτωβρίου 2020, Τρίτη ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ο στρατός της Αρμενίας παραβίασε την εκεχειρία και άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν και περιοχών αμάχων στην περιοχή Τερτέρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, ο αρμένικος στρατός παραβίασε την προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία στις 08.05 το πρωί και από την κατεύθυνση της κατεχόμενης πόλης Λατσίν εξαπέλυσε πυρά πυροβολικού εναντίων μονάδων του Αζερμπαϊτζάν που έχουν αναπτυχθεί στο χωριό Σεφιγιάν του Λατσίν.

Το Υπουργείο ανέφερε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν τηρεί πλήρως την εκεχειρία σε όλο το μήκος του μετώπου.

Ο αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χικμέτ Χατζίγιεφ, ανακοίνωσε ότι ο στρατός της Αρμενίας από τις 08.04 το πρωί επιτίθεται με πυροβολικό στο Τερτέρ και τα χωριά του.

Ο Χατζίγιεφ είπε ότι η Αρμενία ευθύνεται για την παραβίαση της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε.

Η Αρμενία παραβίασε ξεκάθαρα τις εκεχειρίες που ανακοινώθηκαν στις 10 και 18 Οκτωβρίου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και δήλωσε τα παρακάτω:

«Όλα αυτά δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι η Αρμενία δήθεν στηρίζει την ανθρωπιστική εκεχειρία και ότι χρησιμοποιεί την εκεχειρία για να επιτεθεί εναντίον μονάδων του Αζερμπαϊτζάν και οικιστικών περιοχών, να ανακτήσει τις δυνάμεις της και για να κερδίσει νέες θέσεις. Στόχος της Αρμενίας είναι να διατηρήσει και να ενισχύσει μόνιμο το στάτους κβο. Το Αζερμπαϊτζάν ενεργεί με προσοχή. Συγκεντρώνονται πληροφορίες για τις παραβιάσεις της ανθρωπιστικής εκεχειρίας και ενημερώνονται οι χώρες που είναι συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Η Αρμενία ευθύνεται για τις παραβιάσεις.»

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν σε ξεχωριστή ανακοίνωση του αναφέρει ότι ο στρατός της Αρμενίας επιτίθεται με όλμους και πυροβόλα εναντίον των αζερικών δυνάμεων και σε οικιστικές περιοχές κατά μήκος του μετώπου και των συνόρων των δυο χωρών.

Σημειώνεται ότι ανοίγουν πυρ από τις περιοχές Μπερντ, Τσαμπαράκ και Βαρντενίς της Αρμενίας εναντίον των περιοχών Τοβούζ, Γκεντεμπέι και Ντασκεσέν του Αζερμπαϊτζάν.

Ο αρμενικός στρατός ανοίγει επίσης πυρ εναντίον των μονάδων του Αζερμπαϊτζάν που είναι ανεπτυγμένα στις κατευθύνσεις Τερτέρ, Αγκντάμ, Φουζουλί, Λατσίν και Γκουμπαντλί.

Η προσωρινή εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους που συμφώνησαν Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία και ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ είχε τεθεί σε ισχύ στις 08.00 τοπική ώρα.


Benzer Haberler