Το 2019 η χρονιά του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Ξάνθης, Μουζαφέρ Σαλίχογλου

12 Ιανουαρίου 2020, Κυριακή ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Τη χρονιά που φεύγει στα νέα της Μειονότητας πρωτοστάτησαν τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Υπήρξαν εξελίξεις που έδωσαν σημαντικές ειδήσεις και σε άλλους τομείς, ωστόσο στα μειονοτικά σχολεία είχαμε κινητοποιήσεις, πορείες διαμαρτυρίας και εντάσεις.

Στην περίπτωση του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής για να εξομαλυνθεί η κατάσταση την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς χρειάστηκε να παρέμβει η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ενώ στο σχολείο προσήλθαν και αστυνομικές δυνάμεις.

Από τα εκπαιδευτικά το θέμα που ξεχώρισε ήταν αυτό του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Ξάνθης, Μουζαφέρ Σαλίχογλου. Το θέμα προέκυψε λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την περίοδο των εγγραφών, και είναι ακόμα σε εξέλιξη. Ενώ το βασικό πρόβλημα αφορά το κτιριακό και την αδυναμία στέγασης του συνόλου των μαθητών, η κατάσταση συμπαρασύρει και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και συγχρόνως εγείρει γενικότερους προβληματισμούς, όπως το πάγιο αίτημα της κοινότητας για ίδρυση ενός ακόμα μειονοτικού σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Λόγω των γεγονότων, το Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης έγινε ευρέως γνωστό και απασχόλησε τον τύπο, ενώ η υπόθεση έφτασε μέχρι το Υπουργείο.

Πρόσφατα στην κεντρική είσοδο του σχολείου άγνωστοι έγραψαν το άκρως προσβλητικό και προκλητικό σύνθημα, «Νόστιμο το χιρινό», με λανθασμένη μάλιστα ορθογραφία το οποίο καταδίκασε με ανακοίνωση και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής.

Σε αυτήν αναφέρει «η αναγραφή ενός απρεπούς συνθήματος στην εξώπορτα του μειονοτικού γυμνασίου - λυκείου Ξάνθης αποτελεί πράξη βανδαλισμού και ασέβειας η οποία είναι απολύτως καταδικαστέα. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι ο σεβασμός στον άλλον, σ’ εκείνον που δεν έχει τις ίδιες ιδέες ή τα ίδια χαρακτηριστικά ή την ίδια θρησκεία ή που δεν θέλει να πιστεύει κάπου, είναι σεβασμός προς τον Θεό που έκτισε τον κόσμο και μας έδωσε την ελευθερία να επιλέξουμε».

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας του σχολείου, Ερχάν Χουσεΐν Αλή, σε δηλώσεις του στον τοπικό τουρκόφωνο τύπο, ανέφερε: «Αντιμετωπίζουμε αυτήν την επίθεση σαν προσβολή προς το σχολείο και τους μαθητές. Ελπίζουμε στο εξής να μην έρθουμε αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις». Τελείωσε τη δήλωσή του ως εξής «Μακάρι αντί να ασχολούμαστε με αυτά, να έχουμε ευχάριστες ειδήσεις, όπως την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του σχολείου μας».

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας εστίασε στο μεγαλύτερο θέμα που δεν είναι άλλο από το κτιριακό. Κι εμμέσως πλην σαφώς από τη δήλωσή του συμπεραίνουμε ότι πλησιάζουμε στα μέσα της σχολικής χρονιάς και δεν έχει προταθεί κάποια λύση για το στεγαστικό, οπότε το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί σε δύο βάρδιες.

Το Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης ξεκίνησε τη λειτουργία του το σχολικό έτος 1965-1966, αφού είχε προηγηθεί τον Μάιο του 1965 με υπουργική απόφαση η χορήγηση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας στον τότε Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Ξάνθης, Μουζαφέρ Σαλίχογλου, από τον οποίο πήρε και την ονομασία του. Η άδεια αφορούσε την ίδρυση ιδιωτικού μειονοτικού γυμνασίου και λυκείου, ενώ μόλις τον Σεπτέμβριο του 2018 με σχετικό νόμο άλλαξε το καθεστώς λειτουργίας του σχολείου από Ιδιωτικό σε Μειονοτικό, αντίστοιχο δηλαδή του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Κομοτηνής γνωστό με την επωνυμία Τζελάλ Μπαγιάρ.

Την πρώτη σχολική χρονική χρονιά που λειτούργησε φιλοξένησε 77 μαθητές, ενώ μετά από κάποιες αλλαγές κτιρίων μεταφέρθηκε το σχολικός έτος 1970-1971 εκεί που βρίσκεται μέχρι και σήμερα, στην οδό Χατζησταύρου 10, σε κτίριο που στεγαζόταν παλιότερα το καπνομάγαζο του Κατίπ Χουσεΐν αλλά και το Λύκειο θηλέων Ξάνθης. To ίδιο κτίριο που το 1965 στέγασε 77 μαθητές σήμερα στεγάζει 740, με μοναδική διαφορά την δημιουργία παραρτήματος 4 αιθουσών πριν δύο χρόνια. Φέτος η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με 161 νέες εγγραφές και 77 αποφοίτους, με αποτέλεσμα να λειτουργεί το σχολείο και σε απογευματινή βάρδια.

Οι μειονοτικοί βουλευτές της Ξάνθης, οι περιφερειακοί μειονοτικοί σύμβουλοι, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι μειονοτικών φορέων της περιοχής έθεσαν το πρόβλημα μέσω ερωτήσεων και άλλων παρεμβάσεων. Ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν, σε δελτίο τύπου, αφού έλαβε απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε, χαρακτήρισε «Πόντιο Πιλάτο» τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, διότι, όπως αιτιολόγησε ο ίδιος,  στην «Ελλιπή και πρόχειρη απάντηση σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα», παρέπεμψε το θέμα στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.».

Όσο για την απάντηση της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε «Δεν προκύπτει από το ηλεκτρονικό αρχείο της εταιρείας κανένα σχετικό αίτημα για το εν θέματι διδακτήριο».

Ο έτερος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, στην ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 είπε τα εξής: «Όταν μετέφερα τα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης και το πρόβλημα στέγασης του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου, ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των μαθητών, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μας αντιμετώπισε με περιπαικτική διάθεση και δεν έδειξε καμία πρόθεση για να βρεθεί μια λύση. Αυτή τη στιγμή στεγάζονται 740 μαθητές και μαθήτριες σε ένα ανεπαρκές κτίριο, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, που λειτουργεί σε δυο βάρδιες και χωρίς να υπάρχει η πολιτική βούληση ούτε για προσωρινή ούτε για μόνιμη λύση του προβλήματος με την ανέγερση νέου σχολείου».

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν φαίνεται να έδωσε κάποια λύση στο πρόβλημα. Αντ’ αυτού το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί με βάρδιες επιβαρύνοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τους μαθητές και τις οικογένειες. Σίγουρα είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει και τη νέα σχολική χρονιά, με την ευχή ωστόσο να είναι η χρονιά που θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης.


Benzer Haberler