Το ΚΙΕΦ και το μήνυμα των ευρωεκλογών

19 Ιουνίου 2019, Τετάρτη ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Την Κυριακή 26 Μαΐου διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας είχε ανακοινώσει από τον Μάρτιο ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Με τα πρώτα αποτελέσματα άρχισε να σχηματίζεται ο εκλογικός χάρτης σε όλη την χώρα, ενώ κάθε περιοχή χρωματίστηκε από το αντιπροσωπευτικό χρώμα κάθε κόμματος που ήρθε πρώτο σε ψήφους.

Στην Θράκη και συγκεκριμένα, στην Ξάνθη και την Ροδόπη το χρώμα του χάρτη ήταν το λευκό. Κι αυτό δεν σηματοδοτεί τη λευκή ψήφο που είναι επιλογή των ψηφοφόρων, αλλά το χρώμα που απέδωσαν οι αναλυτές στο Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) που ήρθε πρώτο σε ψήφους.

Στη Ροδόπη λοιπόν το ΚΙΕΦ τερμάτισε πρώτο με ποσοστό 37,81%, ενώ το δεύτερο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 19,81%, διαφορά 18 μονάδων! Στην Ξάνθη πάλι το ΚΙΕΦ αναδείχθηκε πρώτο με 25,05% και δεύτερο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 24,43%.

Τα νούμερα από μόνα τους ήταν αρκετά για να αρχίσουν σχολιασμοί πολιτικών αναλυτών στις τηλεοράσεις, σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα και εν συνεχεία, στις εφημερίδες που άγγιζαν τα όρια μιας φαντασιακής κινδυνολογίας.

Για την ιστορία, το ΚΙΕΦ είχε καταλάβει την πρώτη θέση και στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ για τους γνώστες της περιοχής και των εκλογικών, η κάθοδος ανεξάρτητων μειονοτικών συνδυασμών και υποψηφίων στις εκλογές κρατάει από τα τέλη του 1980, δηλαδή διαγράφει μία πορεία τριάντα (30) ετών.  

Κι αυτά όλα χωρίς να κινδυνεύσει η Θράκη και οι άνθρωποί της και χωρίς να γίνει η Θράκη το νέο «Κόσοβο», όπως διαβάσαμε σε σχόλια. Μετά τις ευρωεκλογές του 2014, τα φώτα στράφηκαν πάλι στην Μειονότητα για έναν σύντομο σχολιασμό που αναπαρήγαγε τον φόβο και την κινδυνολογία. Αυτά συνέβησαν κυρίως εκτός Θράκης και κυρίως από ανθρώπους που δεν έχουν γνώση του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι της περιοχής.

Σημασία έχει να δούμε και την άλλη πλευρά, εκείνη που αγνοήθηκε δηλαδή από τα εγχώρια ΜΜΕ παντελώς. Όταν λοιπόν τον Μάρτιο του 2019 το ΚΙΕΦ ανακοίνωσε την κάθοδό του στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ήταν πολύ ξεκάθαρες οι προθέσεις του. Τις επικοινώνησαν τα μέλη του Κόμματος σε σχετική ανακοίνωση του Κόμματος στην οποία αναφέρουν ότι συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές «ώστε να ακουστεί η φωνή της Μειονότητάς μας και όσων έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή διάκρισης ή αδικίας στη χώρα μας».

Φυσικά αναφέρονται και σε μία σειρά άλλων λόγων που ώθησαν το ΚΙΕΦ να κατέβει με δικό του ανεξάρτητο συνδυασμό στις ευρωεκλογές, όπως τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η ισονομία και ισοπολιτεία και άλλα. Διαβάζουμε ακόμα στην ίδια ανακοίνωση, «να δείξουμε σε όσους δεν έχουν καταλάβει ότι δεν αποτελούμε απειλή για την χώρα μας, την Ελλάδα, αλλά ένας πλούτος».          

Ως καλοί γνώστες του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου της Ελλάδας, τα μέλη του κόμματος γνωρίζουν ότι για πολλούς η Μειονότητα αποτελεί εν δυνάμει απειλή για την χώρα. Είναι μία παλιά αντίληψη που αντιμετωπίζει τα μέλη της κοινότητας ως εν δυνάμει εσωτερικούς εχθρούς. 

Από την άλλη πλευρά, η Μειονότητα ζητάει να εισακουστεί η φωνή της και αυτός είναι βασικός λόγος για την κάθοδο στις ευρωεκλογές. Είναι ένα διαχρονικό αίτημα, ένα αίτημα που το ακούμε σε κάθε περίσταση και με κάθε ευκαιρία. Ένα αίτημα ωστόσο που όπως όλα δείχνουν δεν έχει μέχρι σήμερα εισακουστεί.

Συγκυριακά, όλες οι εξελίξεις στα Μουφτειακά που έφεραν τα πάνω κάτω το τελευταίο διάστημα είχαν ως κύριο διακύβευμα ότι οτιδήποτε σχεδιάστηκε, έγινε χωρίς να ληφθεί η σύμφωνη γνώμη της ή καλύτερα, χωρίς να ζητηθεί καν η γνώμη της. Αναφερόμαστε φυσικά σε αλλαγές που θα συνοδεύσουν την κοινότητα για πολύ καιρό, για κρατικούς σχεδιασμούς που ήρθαν για να μείνουν. Αλλαγές σε ζωτικούς τομείς.

Όταν λοιπόν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το αθηναϊκό κανάλι STAR ζήτησε μία δήλωση από την Πρόεδρο του ΚΙΕΦ, την Τσιγδέμ Ασάφογλου, τότε απομονώθηκε το τμήμα της δήλωσης που έκανε αναφορά στην εθνική ταυτότητα. Η Ασάφογλου μίλησε για την θρησκευτική ταυτότητα της Μειονότητας που είναι η μουσουλμανική, αλλά και για την εθνική ταυτότητα που τη συνοδεύει και είναι η Τουρκική. Αυτό λοιπόν σχολιάστηκε ως εμπρηστική δήλωση.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΕΦ και γνωστός από την θέση του ως Πρόεδρος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», Οζάν Αχμέτογλου, δήλωσε στο τούρκικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού ότι «τα προβλήματα των εθνοτικά Τούρκων της Δυτικής Θράκης αναμένουν επίλυση εδώ και χρόνια». Δυστυχώς αυτές οι ειδήσεις στην Ελλάδα περνάνε στα ψιλά γράμματα, κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει, να ακούσει τα προβλήματα στα οποία αναφέρονται τα μέλη της Μειονότητας και αποτελούν λόγο καθόδου του κόμματος στις ευρωεκλογές. Κανείς δηλαδή δεν μπαίνει στην ουσία του ζητήματος.

Ένας τίτλος που θα μπορούσε να έχει αυτό το άρθρο είναι «η δυστυχία του να είναι κανείς Τούρκος μειονοτικός στις εκλογές». Κι αυτό γιατί η Τουρκική Μειονότητα επέλεξε να κατέλθει στις ευρωεκλογές για να εισακουστεί η φωνή της, αλλά επί της ουσίας η Μειονότητα σε κάθε παρόμοια εκλογική αναμέτρηση απολαμβάνει τα πέντε (5) λεπτά δημοσιότητας που της αναλογούν. Αμέσως μετά τα φώτα σβήνουν και οι κάμερες στρέφονται πάλι στο κέντρο.

Το τέλος των ευρωεκλογών συνοδεύτηκε με την προκήρυξη εθνικών εκλογών στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου. Ανεξάρτητα από μία ενδεχόμενη αλλαγή στον κυβερνητικό σχηματισμό που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, στο μικροσκόπιο των μειονοτικών ζητημάτων έχουν μπει για τα καλά τα τελευταία χρόνια σημαντικά μειονοτικά θέματα. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις, και με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης να φανεί αν ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας έλαβε κάποιο μήνυμα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Θράκη. 


Kaynak: ΠΗΓΗ

Benzer Haberler