'Δεν υπάρχει μετριοπαθές η μη μετριοπαθές, το Ισλάμ είναι ένα'

10 Νοεμβρίου 2017, Παρασκευή ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας εκφώνησε ομιλία στο Συνέδριο Ηγετικής Ικανότητας Νέων Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Άνκαρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στην καταπίεση σε βάρος των μουσουλμάνων στη Μιανμάρ.

Ο Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στο Συνέδριο Ηγετικής Ικανότητας Νέων Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Άνκαρα.

Αναφερόμενος στους πόνους των Μουσουλμάνων Ροχίνγκιας, είπε ότι έχουν θέσει το θέμα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ωστόσο όλες οι χώρες εκτός από το Πακιστάν, το Ιράν, την Ινδονησία και το Μπαγκλαντές, παρέμειναν απαθείς σε αυτό το πρόβλημα.

Διαμαρτυρόμενος για την απάθεια του κόσμου, είπε το εξής:

«Στη Μιανμάρ σκοτώνονται εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι και κανείς δεν νοιάζεται».

Σε σχέση με την δήλωση του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ότι η χώρα του θα στραφεί στο μετριοπαθές Ισλάμ, ο ΠτTΔ ανέφερε τα παρακάτω:

«Εσύ μιλάς για ‘μετριοπαθές Ισλάμ' αλλά δεν επιτρέπεις στις γυναίκες να οδηγούν. Τι σόι μετριοπαθές Ισλάμ είναι αυτό; Υπάρχει κάτι στο Ισλάμ που να εμποδίζει αυτό το πράγμα; Δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια αντίληψη».

Ο Ερντογάν είπε ότι και πριν από μερικά χρόνια κάποιοι είχαν επινοήσει το «μετριοπαθές Ισλάμ», τονίζοντας ότι είναι αντίθετος με μια τέτοια έκφραση:

«Δεν υπάρχει μετριοπαθές ή μη μετριοπαθές Ισλάμ. Το Ισλάμ είναι ένα. Είναι όπως ακριβώς περιγράφεται στο Ιερό Κοράνι».

Συνέχισε λέγοντας τα παρακάτω:

«Προσπαθούν να εμποδίσουν την συμμετοχή των μουσουλμάνων γυναικών στη ζωή. Μια αντίληψη που θα φυλακίσει τις μουσουλμάνες στο σπίτι, εξαπλώνεται σαν ιός. Σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε σημαντικό βαθμό περιορισμένη η δυνατότητα ειδικά των γυναικών με μαντίλα να συμμετάσχουν στην απασχόληση και μάλιστα ακόμα και η δυνατότητα για εκπαίδευση σε κάποια μέρη. Αυτοί που μας δίνουν μάθημα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχεδόν με κάθε ευκαιρία, στις δικές τους χώρες δυστυχώς επικροτούν την παραβίαση των πιο θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες που εφιστούν την προσοχή σε αυτή την αδικία και στα δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ασκώντας εξάλλου κριτική στην διάρθρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε τα εξής:

«Να συγκροτήσουμε ένα ΣΑ στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι ομάδες πίστης, όλες οι εθνικές ομάδες. Να δει ο κόσμος τον εαυτό του στο ΣΑ του ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουν όλες τις χώρες τον εαυτό τους στο ΣΑ του ΟΗΕ. Μια τέτοια διάρθρωση δεν μπορεί να είναι δίκαιη».
Kaynak: TRT Greek

Benzer Haberler