Μείωση του κόστους δανεισμού με ορίζοντα μία νέα έξοδο στις αγορές

2 Νοεμβρίου 2017, Πέμπτη ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, Πέμπτη, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν μεγάλη πτώση, γεγονός που σηματοδοτεί τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αυτή η σημαντική πτώση στο κόστος δανεισμού συνέβη επειδή οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σύντομα σε μία τεράστια άσκηση διαχείρισης χρέους, δηλαδή σε μία νέα έξοδο προς τις αγορές.

Σημειώνεται ότι η απόδοση των ελληνικών τίτλων που λήγουν το 2042, υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά στα τελευταία 3,5 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb.

Μάλιστα, η πορεία των ελληνικών ομολόγων σήμερα ήταν αντίθετη από αυτή που ακολούθησαν άλλα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης που κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια (για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία) και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ετοιμάζεται να τα αυξήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε ιστορικό χαμηλό 8ετίας, καθώς έφτασε 5,06%, με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (0,38%) να διαμορφώνεται στο 4,68%.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε επανέκδοση πενταετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξης το 2022. Το τελικό επιτόκιο (δηλαδή η συνολική απόδοση μαζί με τις προμήθειες) είχε διαμορφωθεί στο 4,625%, με το κουπόνι να κλείνει στο 4,375%.

Με φόντο το παραπάνω πλαίσιο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επανέλαβε σήμερα ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα προσδιορίσουν το ερχόμενο καλοκαίρι, εάν η χώρα χρειάζεται περισσότερα μέτρα «ανακούφισης» για το δημόσιο χρέος της. Όπως δήλωσε ο Ρέγκλινγκ στο Reuters, τον Αύγουστο του 2018 θα επανεξεταστεί το ζήτημα, με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα υπάρχει εκείνη την εποχή. -efsyn.gr

Benzer Haberler