Η ισλαμοφοβία προέρχεται από τον καιρό της αποικιοκρατίας

19 Οκτωβρίου 2017, Πέμπτη ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Από την ομιλία Ιλιάσα Σαμπάζ στο TRT World Forum.

Αυτή την άποψη διατύπωσε η κόρη του Μάλκολμ X, ακτιβίστρια Ιλιάσα Σαμπάζ, κατά τη συνεδρίαση με θέμα «Επενδύοντας στον φόβο, η πολιτικοποίηση της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του TRT World Forum.

Η Σαμπάζ στην ομιλία της αναφέρθηκε στο πώς βλέπει η δύση τον μουσουλμανικό κόσμο και αναφέρθηκε στους λόγους του αυξανόμενου ισλαμοφοβικού κινήματος.

Υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να εξηγηθούν σωστά τα προβλήματα των μουσουλμάνων, είπε τα παρακάτω:

«Ακόμα και 50 χρόνια μετά, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Βλέπουμε σήμερα μαύρους νέους να είναι στη φυλακή. Η σημερινή δοκιμασία, το πρόβλημα πηγάζει από το ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι, οι γυναίκες και οι μαύροι, δεν διατυπώνονται. Οι ιστορίες των μαύρων πρέπει να ακουστούν και μάλιστα να διαβάζονται στα σχολικά βιβλία. Γι' αυτό και εγώ γράφω βιβλία. Γιατί αυτές τις ιστορίες πρέπει να τις πούμε εμείς. Κάπου θα πετύχουμε. Σαν ενήλικες οφείλουμε να τα καταφέρουμε».

Η Ιλιάσα Σαμπάζ επεσήμανε ότι ποτέ δεν έπαψε να ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της Μάλκολμ Χ που ήταν υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέροντας ότι ωστόσο όσο υπάρχουν αποικιοκρατικές νοοτροπίες στον κόσμο, είναι αδύνατον να εξαλειφθεί η ισλαμοφοβία.

«Αν σήμερα ζούσε ο πατέρας μου δεν θα ήμασταν σε αυτό το σημείο. Δεν έλεγε μόνο να περπατάμε, έλεγε ότι όσο έχετε έναν στόχο οφείλετε να κάνετε αυτή την διαμαρτυρία. Διότι όταν μιλάτε για αντι-ισλαμισμό πρέπει να το καταλάβετε πολύ καλά. Υπάρχει κάτι πολύ λάθος. Θα ήθελα να δω την ισλαμοφοβία από το μάτι της αποκιοκρατίας. Από πού πηγάζει; Από τις 11 Σεπτεμβρίου και έπειτα κορυφώθηκε. Μάλιστα μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης εκτινάχθηκε σε τέτοιο βαθμό στα ύψη που περιεγράφηκε σαν πολιτισμική διαμάχη. Αρκετοί επιστήμονες λένε ότι η ισλαμοφοβία πηγαίνει πίσω μέχρι το 1492 που είναι κομμάτι της παγκόσμιας τάξης. Αναφέρονται στην εκμετάλλευση της Αμερικής, αργότερα την σκλαβοποίηση των μαύρων, παρουσιάζουν σαν αρχή τις διώξεις μουσουλμάνων από την ιβηρική χερσόνησο. Η ισλαμοφοβία είναι βασικά ένα φαινόμενο πολύ βαθιά στην ιστορία της αποικιοκρατίας η οποία συνεχίστηκε για χρόνια πολλά στην ιστορία. Οφείλεται στην παρερμηνεία των μουσουλμάνων».

Benzer Haberler