Δικαιώνουν την Τουρκία οι δηλώσεις του πρώην Αμερικανού πρέσβη

19 Οκτωβρίου 2017, Πέμπτη ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες σχετικά με τους πολίτες της και ατόμων που δεν έχουν διπλωματική ασυλία δηλώνει ο Τζέιμς Τζέφρι.

Ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Άνκαρα Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες σχετικά με τους πολίτες της και όλων των ατόμων που δεν έχουν διπλωματική ασυλία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT ο Τζέφρι προέβη σε σημαντικές δηλώσεις σχετικά με την κρίση βίζας, την έκδοση του ηγέτη της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης FETÖ και τα περιφερειακά θέματα.

Αναφερόμενος στην σύλληψη ενός υπάλληλου του προξενιού των ΗΠΑ στην Ιστάνμπουλ, ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με την FETÖ ο Τζέφρι είπε:

«Επειδή το άτομο που συνελήφθη τελευταία εργάζονταν στη μονάδα που έχει σχέση με την ασφάλεια, οι ΗΠΑ διέκοψαν τις υπηρεσίες έκδοσης βίζας. Η Ουάσιγκτον θέλει να συναντηθεί με την τουρκική κυβέρνηση για να πάρει περισσότερες πληροφορίες. Δεν πιστεύω πως η συγκεκριμένη κρίση θα διαρκέσει πολύ».

Αφού τόνισε πως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η FETÖ βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 ο Τζέφρι είπε:

«Ακόμα και αν η διοίκηση των ΗΠΑ είναι της ίδιας άποψης, πρέπει να πείσει την δικαιοσύνη για την έκδοση του ηγέτης της FETÖ»

Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως ο δεσμός μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων PYD/YPG και της PKK είναι σαφέστατος και ανέφερε πως οι ανησυχίες της Άνκαρα είναι δικαιολογημένες.

«Πρέπει να σκεφτούμε συνολικά σε ό,τι αφορά τα νότια της Τουρκίας. Δίνεται αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων ΝΤΑΕΣ, PYD και PKK. Σε ό,τι αφορά την εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση που επικρατεί στα νότια της Τουρκίας, η διοίκηση του Τραμπ, όπως και η προηγούμενη διοίκηση δεν έχει άλλη πολιτική εκτός από το να εξαλείψει τη ΝΤΑΕΣ. Επομένως τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τα θέματα όπως ο εξοπλισμός της PYD δεν συζητιέται στη Ουάσιγκτον. Συζητιέται σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άνκαρα».

Benzer Haberler