Συνεδρίαση Eurogroup με επίκεντρο τις αλλαγές στην ευρωζώνη

9 Οκτωβρίου 2017, Δευτέρα ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Την ευκαιρία για μία πρώτη συζήτηση, σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στη ζώνη του ευρώ, θα έχουν οι υπουργοί των Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, αναμένεται να συζητηθούν οι προετοιμασίες ενόψει της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, θα τεθεί το ζήτημα για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τον οποίο η Κομισιόν και η Γαλλία προτείνουν επισήμως να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Αν και διαφαίνεται μια ευρεία συναίνεση προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν ως προς τον ρόλο του οργανισμού.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε το Σάββατο (στην ομιλία της στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στη Δρέσδη), ότι στηρίζει τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν θα συναινέσει στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» χρεών.

Αναφερόμενο στις προτάσεις, με τις οποίες ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στο τελευταίο του Eurogroup, το περιοδικό Der Spiegel, επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου που προβλέπει τη σύσταση, από κοινού με το Παρίσι, ενός πανίσχυρου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Στα σχέδια του Β. Σόιμπλε περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί το Παρίσι.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκρίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στο χρέος της. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το μελλοντικό Ταμείο θα ελέγχει την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο η συζήτηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, η οποία θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες με προοπτική να υπάρξουν οι πρώτες οριστικές αποφάσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Από την πλευρά της, η Κομισιόν θα υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις για τις αλλαγές στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα έχουν μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό και οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης.

Αναφορικά με την Ελλάδα, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν μετά τη φθινοπωρινή υπουργική σύνοδο του ΔΝΤ, που θα γίνει 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα υπάρξουν και οι τελευταίες συνεννοήσεις των Ευρωπαίων με το Ταμείο. Η τρίτη αξιολόγηση είναι λιγότερο δύσκολη από τη δεύτερη ωστόσο και αυτή περιλαμβάνει μεγάλο όγκο προαπαιτούμενων, που σημαίνει πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιταχύνει τις εργασίες, εάν θέλει να κλείσει η διαδικασία πριν το τέλος του χρόνου.

Benzer Haberler