Ειδήσεις από τον χώρο της υγείας στην Θράκη

7 Οκτωβρίου 2017, Σάββατο ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Λίγες φορές σε αυτήν εδώ την εκπομπή έχουμε αναφερθεί σε θέματα υγείας και περίθαλψης. Όταν όμως οι ειδήσεις μας έρχονται από αυτόν τον χώρο, τότε κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ατζέντα της εκπομπής μας.

Αναφερθήκαμε πρόσφατα σε έναν Τούρκο Δυτικοθρακιώτη ο οποίος κατόρθωσε και εξελίχθηκε πολύ γρήγορα στον πολιτικό στίβο της Τουρκίας, τον Χακάν Τσαβούσογλου. Με καταγωγή από τα Δειλινά της Ροδόπης, ο Χακάν Τσαβούσογλου μετακινήθηκε σε νεαρή ηλικία στην Τουρκία, εκλέγεται βουλευτής τα τελευταία χρόνια στην Προύσα και στον τελευταίο ανασχηματισμό ορίστηκε Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Από τον τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα μαθαίνουμε ότι από τις πρώτες εξαγγελίες του Χακάν Τσαβούσογλου είναι παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας με στόχο να συμπεριλάβει στο εθνικό σύστημα υγείας της Τουρκίας και τους ομογενείς από τα Βαλκάνια. Τελικά αυτό συνέβη με μία αλλαγή νόμου, αλλά ακόμα υπάρχουν κάποιες εργασίες σε εκκρεμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για τους ομογενείς μας που ζουν σε Βουλγαρία και Ελλάδα, διευρύναμε ως εκεί τα σύνορα του χάρτη υγείας. Πληρώνοντας 53 λίρες τον μήνα, οι ομογενείς μας που ζουν σε Ελλάδα και Βουλγαρία εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας της Τουρκίας».

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης συνέχισε την παρέμβασή του λέγοντας ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες σε ελλείψεις γιατρών, ιατρικού εξοπλισμού και υποδομών, οπότε είναι κρίσιμο να δοθεί αυτή η δυνατότητα στους ανθρώπους. Συνέχισε λέγοντας ότι «Αν η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν νιώσουν μειονεκτικά, θα πηγαίνει εκεί ελικόπτερο-ασθενοφόρο και αεροσκάφος-ασθενοφόρο να τους παραλάβει. Θα προσγειωθεί σε ένα χωριό που βρίσκεται στο βουνό και θα πάρει τον αδερφό μας και θα τον θεραπεύσει εδώ».

Σίγουρα η πρωτοβουλία της Τουρκικής Κυβέρνησης είναι μία ανοιχτή πρόκληση για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται ή έχουν προχωρήσει οι διακρατικές συνεργασίες. Μία τέτοια πρόταση δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί θετικά. Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις δεν θα λείψουν από καμία πλευρά.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου δεν είχε άδικο όταν μετέφερε την εικόνα του συστήματος υγείας στη Θράκη με ελλείψεις σε γιατρούς και υποδομές. Πράγματι, τα κενά, οι ελλείψεις και οι πεπαλαιωμένες υποδομές δημιούργησαν την εικόνα ενός καχεκτικού συστήματος υγείας.

Είναι γεγονός ότι ο ορεινός όγκος της Θράκης νοσεί από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι γεγονός ότι οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πρέπει να μετακινηθεί σε ακτίνα 20 έως 40 χιλιομέτρων σε ένα είτε κακής ποιότητας είτε ανύπαρκτο οδικό δίκτυο. Τα προβλήματα του ορεινού όγκου είναι αλυσιδωτά και δυστυχώς ο επί δεκαετίες αποκλεισμός της περιοχής έφερε στην επιφάνεια προβλήματα ζωτικής σημασίας.

Αλλά δεν είναι μόνο ο ορεινός όγκος. Μπορεί η επόμενη είδηση να μην έχει άμεση σχέση με την Μειονότητα, αλλά αναμφισβήτητα για την πόλη της Κομοτηνής είναι η είδηση της χρονιάς. Το χρόνιο πρόβλημα της Κομοτηνής στον χώρο της υγείας είναι το Νοσοκομείο. Η υποδομή είναι απαρχαιωμένη. Η απαξίωση του Νοσοκομείου με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και μεγαλύτερη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να προσφεύγουν στα νοσοκομεία γειτονικών νομών.

Το Νοσοκομείο της Κομοτηνής σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1960, ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ το πρώτο κτίριο χτίστηκε το 1936. Μελέτη που εκπονήθηκε το 2005 από την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διαπίστωσε ότι το νοσοκομείο είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο σε μεγάλο βαθμό. Η στατικότητά του επιδεινωνόταν χρόνο με τον χρόνο. Ο πληθυσμός τον οποίο καλείται να εξυπηρετήσει είναι της τάξης των 150.000 ατόμων, αυξανόμενων κατά κάποιες χιλιάδες με τους φοιτητές, τους τουρίστες, τους διερχόμενους του κάθετου άξονα.

Για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες ώρες συσκέψεων, έχουν ασχοληθεί με το πρόβλημα πολλές Κυβερνήσεις, ακόμα περισσότεροι Υπουργοί και σίγουρα, αμέτρητοι τοπικοί παράγοντες. Όλα αυτά έχουν περάσει στην ιστορία. Διότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:

Η Κομοτηνή θα αποκτήσει νέο Νοσοκομείο χάρη στη δωρεά ενός ιδιωτικού ιδρύματος, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε έκταση 93 στρεμμάτων στην περιοχή της Αιγείρου που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Κομοτηνής στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια από το 2011. Το έργο περιλαμβάνει ανέγερση νέου κτιρίου και εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ένα από τα παλαιότερα της χώρας με εξίσου παλαιές εγκαταστάσεις.

Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία τέθηκε σχετική ερώτηση και με αφορμή αυτή ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την σημαντική πρωτοβουλία-παρέμβαση στο χώρο της υγείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Ίδρυμα «Δεν νοιάζεται για το θεαθήναι, αλλά για την ουσία. Νοιάζεται για το πώς θα κλείσουμε τρύπες, θα κλείσουμε προβλήματα υπαρκτά στο χάρτη της Υγείας, στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας».

Δεν ξέρω κατά πόσο τιμάει τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως πολιτικό αρχηγό να κάνει γνωστές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες που θα κλείσουν ένα τεράστιο κενό, μία τεράστια τρύπα που δεν κατάφερε να κλείσει καμία Κυβέρνηση, και δεν άγγιξε καν η δική του Κυβέρνηση. Σίγουρα τιμάει τον Πρωθυπουργό ως άνθρωπο η αναγνώριση του όλου εγχειρήματος και της σπουδαιότητας της εν λόγω πρωτοβουλίας.

Από την άλλη πάλι η υπόθεση του Νοσοκομείου, ένα τόσο μεγάλο έργο, και όλο το πολιτικό παρασκήνιο γύρω από αυτό είναι αφορμή να επιστρέψουμε στις ανακοινώσεις του Χακάν Τσαβούσογλου. Αν ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου για ανέγερση νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, τότε αναμένουμε να έχει την ίδια θετική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της Τουρκικής Κυβέρνησης. Διότι είναι ένα μικρό βήμα για να ξεκινήσουν μεγαλύτερες διακρατικές συνεργασίες.
Kaynak: TRT Greek

Benzer Haberler