«Σφαγή» στους μισθούς των εκπαιδευτικών

6 Οκτωβρίου 2017, Παρασκευή ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δύο τομείς που είχαν τη μικρότερη επίπτωση από την κρίση, ο τουρισμός και η εκπαίδευση, υπέστησαν από τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών την περίοδο 2010-2016.

Στην εκπαίδευση, μάλιστα, η μείωση των μισθών ξεπερνά κάθε άλλο κλάδο φτάνοντας στο 29,7% (όταν ο μέσος όρος μειώσεων σε όλους τους κλάδους είναι 18%).

Οξύμωρο, όχι ανεξήγητο και σίγουρα ενδεικτικό φαινόμενο για την επίδραση της κρίσης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την οικονομία.

Ο μέσος μισθός των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τα 895,39 ευρώ το 2010 κατέβηκε στα 629,67 το 2016, καταδεικνύοντας τη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων την περίοδο των μνημονιακών πολιτικών, η οποία επιβεβαιώνεται και από την αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους τομείς αυτούς με τη μεγαλύτερη συμπίεση μισθών παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Την ίδια περίοδο, το μεγαλύτερο τμήμα των επιχειρήσεων παρουσιάζει πλεονασματικό ισοζύγιο σε σχέση με τις επενδύσεις (σε υποδομές, μισθούς κ.λπ.). Στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι ακόμη πιο εμφανές.

Η μείωση των κερδών υπερκεράστηκε κατά πολύ από τη δραματική συρρίκνωση των μισθών.

«Τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία έχουν κερδίσει εκατομμύρια ευρώ από τις χαριστικές πολιτικές της περιόδου 2010-15, από τις οποίες επλήγησαν άγρια οι εκπαιδευτικοί και τα δημόσια ταμεία», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τα ευρήματα της έκθεσης παραθέτοντας ορισμένα επιπλέον στοιχεία:

Με την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο μισθολόγιο των δημοσίων:

◆ Οι περίπου 9.500 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχασαν περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

◆ Το ΙΚΑ και το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΤΕΑΙΤ - πρώην ΤΕΑΙΕΓΕ) έχασαν περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

◆ Οι περίπου 150 εργοδότες κέρδισαν σχεδόν 32 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (έρευνα ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ 2011).

Με την υποχρεωτική αύξηση του δίωρου (χωρίς αποδοχές) στο ωράριο των εκπαιδευτικών και την απελευθέρωση των απολύσεων:

◆ Προστέθηκαν άλλα 20 εκατ. ευρώ ετησίως στα ταμεία των επιχειρήσεων. -efsyn.gr

Benzer Haberler