Ευρωκοινοβούλιο : Ζητά καλύτερες συνθήκες στις ευρωπαϊκές φυλακές

6 Οκτωβρίου 2017, Παρασκευή ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει φόβους ότι ο υπερπληθυσμός των ευρωπαϊκών φυλακών μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα ριζοσπαστικοποίηση και ζητά εναλλακτικές κυρώσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά καλύτερες συνθήκες στις ευρωπαϊκές φυλακές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει φόβους ότι ο υπερπληθυσμός των ευρωπαϊκών φυλακών μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα ριζοσπαστικοποίηση και ζητά εναλλακτικές κυρώσεις.

Στην συνεδρία της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωκοινοβουλίου που συγκλήθηκε στο Στρασβούργο αξιολόγησε την κατάσταση των φυλακών στις χώρες μέλη. Η Συνέλευση ενέκρινε μη νομοθετικό ψήφισμα με 474 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 34 αποχές που προβλέπει την καλυτέρευση των συνθηκών στις ευρωπαϊκές φυλακές.

Το Ευρωκοινοβούλιο στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να βελτιώσουν τις συνθήκες των φυλακών προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία και την καλή διαβίωση των κρατουμένων, να ενισχύσουν την κοινωνική τους επανένταξη και να μειώσουν τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης.

«Οι περισσότερες φυλακές στις χώρες μέλη της ΕΕ είναι πολύ παλιές και ασφυκτικά γεμάτες. Οι ΜΚΟ παραβλέπουν το ζήτημα αυτό. Ήρθε η ωρα πλέον δημιουργίας νέων φυλακών πιο ανθρωπιστικές με καλύτερες συνθήκες κλείνοντας τις μεγάλες φυλακές» η εισηγήτρια του ΕΚ Μπεργερον.

Η Μπεργερον υπενθυμίζοντας ότι οι φυλακές βρίσκονται υπο την ευθύνη των χωρών μελών της ΕΕ τόνισε ότι οι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να υποδείξουν νέους οδούς στις χώρες μέλη για την διευθέτηση των φυλακών που θα είναι σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οσο για τους καταδίκους που δεν παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο για την κοινωνία , οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την εφαρμογή εναλλακτικών κυρώσεων, όπως ο κατ' οίκον περιορισμός, η κοινωνική εργασία ή η ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Οι ευρωβουλευτές επίσης επισημαίνουν τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών κρατουμένων.

Benzer Haberler