Κύμα τουριστοφοβίας στην Ευρώπη

12 Αυγούστου 2017, Σάββατο ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Σε «τουριστοφοβία» τείνει να εξελιχθεί το κύμα αντιδράσεων κατά του μαζικού τουρισμού που έχει ξεσπάσει φέτος το καλοκαίρι στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι μόνιμοι κάτοικοι ιστορικών πόλεων της γηραιάς ηπείρου, όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη, η Βενετία, το Σαν Σεμπαστιάν, το Ντουμπρόβνικ, υποφέρουν τους καλοκαιρινούς μήνες από τις τεράστιες μάζες τουριστών που προωθούν σε αυτές τα μεγάλα τουριστικά γραφεία της υφηλίου -με τα φθηνά τους, «all inclusive» συνήθως, πακέτα ολιγοήμερων διακοπών (city breaks).

Μην αντέχοντας άλλο την κατάληψη των δημόσιων χώρων των πόλεών τους, την υποβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής τους, αρκετοί από τους κατοίκους αυτών των πόλεων βγήκαν στους δρόμους κηρύσσοντας τον πόλεμο στον… τουρισμό.

Στη Βενετία, μια πόλη 55.000 κατοίκων που κάθε χρόνο έχει περισσότερα από 20 εκατομμύρια τουρίστες, δύο χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν τον προηγούμενο μήνα διαμαρτυρόμενοι για τα αυξανόμενα ενοίκια και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην πόλη τους τα τεράστια κρουαζιερόπλοια.

Στη Βαρκελώνη -που μόνο πέρυσι είχε 75,6 εκατομμύρια τουρίστες- η οργή κάποιων πολιτών για την αλλοίωση που επιφέρει στη ζωή τους ο μαζικός τουρισμός ξεχείλισε.

Ακτιβιστές έσκισαν πρόσφατα τα λάστιχα ενός γεμάτου με τουρίστες λεωφορείου έξω από το γήπεδο της Μπαρτσελόνα και έγραψαν με σπρέι στο παρμπρίζ: «Ο τουρισμός σκοτώνει τις γειτονιές».

Κάποιοι άλλοι έσκασαν τα λάστιχα ποδηλάτων που είναι παρκαρισμένα σε δημόσιους χώρους και προορίζονται για ενοικίαση στους τουρίστες.

Στους τοίχους του κέντρου κυριαρχούν συνθήματα όπως το «Tourists go home», ενώ οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι ο μαζικός τουρισμός καταστρέφει συνοικιακά εμπορικά καταστήματα, δημιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλημα και εκτοξεύει (λόγω της χρήσης της γνωστής διεθνικής πλατφόρμας ενοικίασης κατοικιών Airbnb) τα ενοίκια στα ύψη. Ανάλογες αντιδράσεις σημειώθηκαν στη Μαγιόρκα και στο Σαν Σεμπαστιάν.

Ασπαζόμενες το μήνυμα των πολιτών, αρκετές δημοτικές αρχές άρχισαν να παίρνουν μέτρα. Ο δήμος της Βενετίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη δημιουργία νέων καταλυμάτων για τους τουρίστες στο κέντρο της πόλης και ότι θα εισαγάγει «μετρητές ανθρώπων» σε δημοφιλή σημεία αυτής προκειμένου να ελέγχεται ο συνωστισμός.

Ακόμη, την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους κάνουν πικ νικ δημοσίως, κολυμπούν στα κανάλια ή ακόμη στέκονται για πολλή ώρα στα... γεφύρια.

Στη Ρώμη απαγορεύτηκε στον κόσμο να τρώει στα σιντριβάνια της πόλης και να πίνει στους δρόμους τα βράδια, στη Φλωρεντία οι δημοτικοί υπάλληλοι καταβρέχουν τα σκαλάκια του Καθεδρικού της πόλης προκειμένου να μην κάθονται οι τουρίστες, ενώ ανάλογα μέτρα έχει υιοθετήσει και το Μιλάνο.

Στο Ντουμπρόβνικ, τέλος, ακόμη μία πόλη που ταλανίζεται από τους χιλιάδες τουρίστες που ξεφορτώνουν καθημερινά σε αυτήν τα τεράστια κρουαζιερόπλοια, ο δήμαρχος έβαλε κάμερες για να ελέγχεται ο αριθμός των επισκεπτών της παλιάς πόλης.

Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται με τα μέτρα και την επιβολή ενός αυστηρού κώδικα συμπεριφοράς στους τουρίστες. Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν πολύ πριν ο τουρίστας αγοράσει το εισιτήριό του.

Χρειάζεται να υιοθετηθούν πολιτικές που θα οδηγήσουν στη χαλάρωση του ενοχλητικού συνωστισμού των τουριστών στα βασικά θέλγητρα των πόλεων και στην καλύτερη κατανομή τους.

Ζητούμενο των πολιτικών αυτών δεν θα πρέπει να είναι το «να έλθουν οι τουρίστες για πρώτη φορά, αλλά το να επιστρέψουν», αφού αν έλθουν για 5η φορά τότε η συμπεριφορά τους είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί με αυτήν των ντόπιων. Αυτό όμως σημαίνει απεμπλοκή από την παγίδα του φθηνού και μαζικού προϊόντος που προσφέρουν τα μεγάλα γραφεία.

Γιατί ο τουρισμός και η περιήγηση είναι κυρίως ταξίδι. Είναι η επαφή με νέους τόπους, νέους ανθρώπους και κουλτούρες, είναι νέες εμπειρίες, είναι το απροσδόκητο, είναι η ελευθερία. Και όλα αυτά, βέβαια, με τίποτα δεν μπορούν να τα προσφέρουν τα city breaks των tour operatοrs.
Kaynak: efsyn.gr

Benzer Haberler