Σε «κόκκινο συναγερμό» η Ευρώπη για τις υψηλές θερμοκρασίες

5 Αυγούστου 2017, Σάββατο ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Έντονος καύσωνας πλήττει πολλές περιοχές της «γηραιάς ηπείρου», με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου ακόμα και σε κράτη της κεντρικής Ευρώπης.

Ήδη οι αρχές από 11 ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, τόσο προς τους κατοίκους, όσο και προς τους τουρίστες των κρατών αυτών προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Ειδικά η Ιταλία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βοσνία, η Κροατία και η Σερβία βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για τον καύσωνα Lucifer (εωσφόρος) όπως είναι το παρατσούκλι του.

Πρόκειται για τον πλέον παρατεταμένο καύσωνα στην Ευρώπη από το 2003, με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να είναι σε εγρήγορση, την ίδια ώρα που οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να μένουν στο σπίτι τους, να αποφεύγουν τις μεγάλες διαδρομές και να ακούν τις συμβουλές έκτακτης ανάγκης από τους αξιωματούχους υγείας.

Δύο νεκροί, πολλοί στα νοσοκομεία

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο άνθρωποι (ένας στη Ρουμανία και ένας στην Πολωνία) έχουν χάσει τη ζωή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ πολλοί άλλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία υποφέροντας από ηλίαση ή άλλες σχετικές παθήσεις. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι το ποσοστό νοσηλείας αυξήθηκε κατά 15% σε σύγκριση με το σύνηθες και ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται ιδιαίτερα από τον καύσωνα, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ταξιδέψουν μόνο εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Το κύμα καύσωνα που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, ακολουθεί μία περίοδο υψηλών θερμοκρασιών που έλαβε χώρα τον Ιούλιο, πυροδοτώντας μεταξύ άλλων μία σειρά μεγάλων πυρκαγιών (σε Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα κ.ά.), επιδεινώνοντας ξηρασίες (Ιταλία και Ισπανία) και καταστρέφοντας καλλιέργειες.

Χτυπάει... κόκκινο ο υδράργυρος στην Ευρώπη

Η Ιταλία πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών, με τις αρχές της χώρας να έχουν τοποθετήσει σε κατάσταση μέγιστης προειδοποίησης 26 πόλεις, μεταξύ αυτών τη Ρώμη και τη Βενετία. Μάλιστα, πολλά από τα σιντριβάνια στη Ρώμη σταμάτησαν να λειτουργούν για εξοικονόμηση νερού.

Η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει εκ νέου τους 40 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο, αγγίζοντας τους 42-43 βαθμούς σε πολλές περιοχές της «γηραιάς ηπείρου». Το υψηλότερο ρεκόρ θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ήταν το 1977 στην Αθήνα, όπου το θερμότερο είχε χτυπήσει τους 48 βαθμούς, ωστόσο οι θερμοκρασίες που καταγράφονται σήμερα σε πολλά σημεία της Ευρώπης είναι 10-15 βαθμούς υψηλότερες από τις «κανονικές» για την εποχή θερμοκρασίες - και έτσι είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους.

Υπενθυμίζεται πως το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που είχε πλήξει την Ευρώπη το 2003, είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 20.000 θανάτους που σχετίζονταν με τις υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως ηλικιωμένων και ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 15.000 ανθρώπων στη Γαλλία.
Kaynak: efsyn.gr

Benzer Haberler