Μήνυμα Τσαβούσογλου για την Ημέρα της Ευρώπης

9 Μαΐου 2017, Τρίτη ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης γεωγραφικά και ιστορικά

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο δρόμο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μήνυμα που εξέδωσε με αφορμή την 9η Μάιου Ημέρα της Ευρώπης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπενθύμισε πως πέρασαν 67 ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή της Διακήρυξης Σουμάν που έθεσε τα θεμέλια της ΕΕ.

Αφού σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες μετά από πολέμους που επηρέασαν όλη την ήπειρο, συσπειρώθηκαν πάνω σε θεμελιώδεις αξίες όπως ανθρώπινα δικαιώματα, ανωτερότητα του δικαίου, δημοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη χωρίς διάκριση γλώσσας, θρησκείας και φυλής, προοδεύουν μέσα σε ειρήνη και ευημερία, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Η χώρα μας έχει υιοθετήσει αυτές τις οικουμενικές αξίες μαζί με την Ευρώπη, της οποίας είναι κομμάτι γεωγραφικά και ιστορικά και έχει συμβάλλει στην ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ενταγμένη στην Ευρώπη και θεσμικά και πρόσθεσε:

«Αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αντίθετα με τις προθέσεις των ιδρυτών της, η ΕΕ άρχισε να απομακρύνεται από τα ιδεώδη και τις θεμελιώδεις αξίες που υποστήριζε. Τα ακραία κινήματα όπως η διάκριση, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία είχαν σαν αποτέλεσμα την φθορά της κουλτούρας συνύπαρξης της Ένωσης και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας της στο διεθνή χώρο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί απογοήτευση και ανησυχία και στην ευρεία ευρωπαϊκή γεωγραφία η οποία μοιράζεται κοινές αξίες με την ΕΕ».

«Η αποκατάσταση αυτής της απογοήτευσης και των ανησυχιών είναι δυνατή με την επιστροφή της ΕΕ στην ενωτική και ολοκληρωτική αντίληψη που υπάρχει στην ουσία της, απομακρυνόμενη από την διάκριση και τον λαϊκισμό. Η Τουρκία η οποία σαν μια στρατηγικός εταίρος και χώρα υποψήφια είναι υπέρ της ενισχυόμενης συνέχισης της Ένωσης, με αμοιβαία κατανόηση είναι έτοιμη να επιδείξει κάθε είδους ειλικρινή συνεργασία στο θέμα αυτό».

Ο Τσαβούσογλου τέλος σημείωσε: «Ευχόμαστε η ΕΕ να αγκαλιάσει ξανά τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε και να ξεπεράσει τις υφιστάμενες δοκιμασίες που αντιμετωπίζει. Η Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από την ΕΕ και η ενότητα και το κλίμα αλληλεγγύης που έχει ανάγκη η ευρεία ευρωπαϊκή ήπειρος πρέπει να εδραιωθεί ξανά. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή».
Kaynak: Πηγή:

Benzer Haberler