Η Μέρκελ εγκωμιάζει την Τουρκία

3 Μαΐου 2017, Τετάρτη ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η Τουρκία είναι σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην επίλυση των προβλημάτων στη Συρία και το Ιράκ, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος

Η Τουρκία είναι ένας εταίρος σε σημαντικά θέματα, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Kölner Stadtanzeiger».

Η Τουρκία έχει δεχθεί τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, σημείωσε η Μέρκελ και ανέφερε τα παρακάτω:

«Όπως προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είναι πολύ σωστό η Ένωση να προσφέρει οικονομική βοήθεια. Σκοπός της συμφωνίας είναι η καταπολέμηση των συμμοριών διακινητών που προκάλεσαν το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων και δεν μπορούν να κινηθούν άνετα όπως παλιά. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι προς όφελος και των προσφύγων και των μεταναστών. Χρειαζόμαστε τέτοιες λύσεις και με άλλες χώρες.»

Η Μέρκελ υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος και εταίρος σε σημαντικά θέματα.

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην επίλυση των προβλημάτων στη Συρία και το Ιράκ. Ένας τέτοιος εταίρος δεν θα πρέπει να παραγκωνιστεί έτσι απλά, ούτε καν απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά. Επίσης στη Γερμανία ζουν εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής.»

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση αν η Τουρκία θα έχει ένα μέλλον στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε τα εξής:

«Θα πρέπει να συζητήσουμε στην Ευρώπη για τη μελλοντική σχέση που θέλουμε να έχουμε με την Τουρκία. Φυσικά θα πρέπει να συνομιλήσουμε απευθείας με την Τουρκία η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος από πολλές απόψεις. Θα πρέπει να είμαστε σαφείς στις επικρίσεις μας, δεν υπάρχει αμφιβολία, θα πρέπει επίσης να είμαστε συνετοί διότι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι προς όφελος μας.»

Benzer Haberler