Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συντονισμένα με τη Ρωσία

3 Μαΐου 2017, Τετάρτη ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συνεχιστούν οι συντονισμένες εργασίες με τη Ρωσία για τη Συρία.

Μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση του Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δυο άνδρες μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι η σημερινή επίσκεψη είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί κατά το τελευταίο δίμηνο και σημείωσε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα και κυρίως η συριακή κρίση.

Η Συρία είναι και για τις δυο χώρες μια πληγή που αιμορραγεί εδώ και έξι χρόνια, ανέφερε ο Ερντογάν.

«Πως μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στη δολοφονία παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων με χημικά όπλα», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε τα εξής:

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των χημικών επιθέσεων. Κάθε επίθεση που αποσκοπεί να παραβιάσει την εκεχειρία πέρα από το γεγονός ότι επιδεινώνει την κατάσταση στο πεδίο, υποσκάπτει τις προσπάθειες των εγγυητριών χωρών. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συντονισμένα με τη Ρωσία σε όλα αυτά τα θέματα. Η εκεχειρία ή η παύση των εχθροπραξιών όπως είναι η νέα ονομασία της, που είναι σε εφαρμογή με τις εγγυήσεις της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν αποτελεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επιτυχημένη κατάληξη των εργασιών για πολιτική λύση. Δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η χρυσή ευκαιρία.»

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι θεωρούν αναγκαίο για την παγκόσμια γαλήνη τον αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του είπε ότι στη συνάντηση επιτεύχθηκε συμφωνία για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και σημείωσε πως συμφωνούν με τον Τούρκο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η λύση στη Συρία είναι πολιτική.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών και έχουμε περάσει στην περίοδο των εταιρικών σχέσεων, σημείωσε ο Πούτιν ο οποίος ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκε αύξηση στο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

«Στη συνάντηση αποφασίσαμε να ενισχύσουμε το εμπόριο και να χρησιμοποιήσουμε τα εθνικά νομίσματα. Υπάρχει μια συμφωνία 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων και από τις δυο πλευρές. Συμφωνήσαμε να ολοκληρώσουμε τις κοινές επενδυτικές εργασίες ύψους 1 δισ. δολ. Η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο στην Τουρκία. Συζητήσαμε για το έργο Τουρκικό Ρεύμα. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα μεταφερθούν δυο γραμμές στη Μαύρη Θάλασσα, η μια μέσω Τουρκίας και η άλλη απευθείας στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.
Kaynak: Πηγή

Benzer Haberler