Είκοσι μήνες φυλάκιση σε μειονοτικούς δημοσιογράφους στην Ελλάδα

8 Ιουνίου 2018, Παρασκευή ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης καταδίκασε τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας 'Millet' Τζεγνκίζ Ομέρ και τον κύριο αρθρογράφο Φεϊζουλάχ Χασανκεχαγιά σε είκοσι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Είκοσι μήνες φυλάκιση στον ιδιοκτήτη και τον κύριο αρθρογράφο της εφημερίδας Millet που κυκλοφορεί στην Ελλάδα επειδή επέκριναν τον διορισμό μουφτήδων στη Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Millet Τζεγνκίζ Ομέρ και ο κύριος αρθρογράφος Φεϊζουλάχ Χασανκεχαγιά καταδικάστηκαν σε φυλάκιση είκοσι μηνών για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου σε βάρος των διορισμένων από το ελληνικό κράτος μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής στη Δυτική Θράκη.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης κλήθηκε να αποφανθεί για την μήνυση που κατέθεσαν οι διορισμένοι μουφτήδες Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου και Κομοτηνής Τζεμαλή Μέτσο κατά του Ομέρ και του Χασανκεχαγιά για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος τους σε άρθρο του δεύτερου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Millet.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους Ομέρ και Χασανκεχαγιά σε είκοσι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Οι δυο άνδρες που εφεσίβαλαν την απόφαση αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η ελληνική διοίκηση διαρκώς παραβιάζει τα δικαιώματα της Μουσουλμανικής Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης που έχουν τεθεί υπό εγγύηση με διεθνείς συμφωνίες, η εφημερίδα Millet μένει αντιμέτωπη με υποθέσεις επειδή αναφέρεται δια του Τύπου σε αυτές τις παραβιάσεις, είπε ο Φεϊζουλάχ Χασανκεχαγιά ο οποίος μίλησε στον ανταποκριτή του Πρακτορείου Anadolu είπε ότι η Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Το πρόβλημα των μουφτήδων στην Δυτική Θράκη είναι «ένα χρόνιο μειονοτικό πρόβλημα», υπογράμμισε ο Χασανκεχαγιά και πρόσθεσε τα εξής:

«Εμποδίζεται το δικαίωμα των Μουσουλμάνων Τούρκων της Δυτικής Θράκης να διοικήσουν τα θρησκευτικά ιδρύματα τους το οποίο αποτελεί το πιο θεμελιώδες δικαίωμα ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Ο θεσμός της Μουφτείας είναι ένας από τους πιο απαραβίαστους θεσμούς των Μουσουλμάνων. Η Μουσουλμανική Τουρκική Κοινότητα είναι αυτή που γνωρίζει καλύτερα ποιος είναι άξιος να διοικήσει τον θεσμό της Μουφτείας σε μια μη μουσουλμανική χώρα. Δυστυχώς η ελληνική διοίκηση χωρίς να συμβουλευτεί τους Μουσουλμάνους Τούρκους της Δυτικής Θράκης υποβάλει με δικτατορικό τρόπο στην ηγεσία του θεσμού της Μουφτείας άτομα ανάξια και δίχως προσωπικότητα τα οποία δεν εγκρίνει η κοινωνία».

Οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι μουφτήδες και η διαχειριστική επιτροπή των μειονοτικών βακουφιών διορίζονται από το ελληνικό κράτος. Η Τουρκική Μειονότητα απορρίπτει αυτές τις πρακτικές και ζητά να αναλάβουν το αξίωμα οι μουφτήδες που εκλέγει η ίδια.

Στο επίμαχο άρθρο του ο Χασανκιαχγιά έγραφε ότι οι διορισμένοι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής δεν πληρούν τις συμφωνίες και την νομοθεσία επειδή δεν τους εξέλεξε ο Μουσουλμανικός λαός και πως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν δικαιούνται «να φέρουν τον τίτλο του μουφτή».


Kaynak: Πηγή:

Benzer Haberler