Γιατί είναι τόσο σημαντική η Ιερουσαλήμ;

14 Μαΐου 2018, Δευτέρα ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η πόλη έχει εξαιρετική σημασία για τους πιστούς των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών.

Η πόλη της Ιερουσαλήμ η οποία αποτελεί λίκνο των μονοθεϊστικών θρησκειών, είναι μια από τις πιο πύλες μεταξύ της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης. Είναι επίσης η πύλη που ανοίγει προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Για λόγο αυτό η πόλη με πληθυσμό 800 χιλιάδων έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Παλαιστίνη και για το Ισραήλ.

Η Ιερουσαλήμ η οποία ονομάζεται στα αραβικά Αλ Κουντς, ενώ στα εβραϊκά Γιερουσχαλαίμ, είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Μετά τη γέννηση του Ισλάμ έγινε η πρώτη κίμπλα των μουσουλμάνων.

Η πόλη βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο στην διάδοση του Ισλάμ καθώς πιστεύεται πως από εδώ ανυψώθηκε στον ουρανό ο προφήτης Μωάμεθ και εδώ χτίστηκε το Τέμενος Αλ Άκσα.

Το Τέμενος Αλ Άκσα και o Θόλος του Βράχου είναι τα δυο σύμβολα των Μουσουλμάνων στην πόλη. Η Ιερουσαλήμ κατακτήθηκε πρώτα την εποχή του Χαλίφη Ομάρ.

Στην πόλη βρίσκονται και ορισμένα έργα που είναι σημαντικά όσο για το Ισλάμ τόσο και για τον Εβραϊσμό και τον Χριστιανισμό.

Το γεγονός ότι πιστεύεται πως ο Χριστός σταυρώθηκε εδώ και είναι τοποθεσία προσκυνήματος καθιστά την περιοχή σημαντική για τους Χριστιανούς.

Η πόλη είναι επίσης σημαντική για τους Εβραίους καθώς τον 10ο αιώνα π.Χ κατακτήθηκε από τον Βασιλιά Δαυίδ.

Η Ιερουσαλήμ παρέμεινε στην διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 400 χρόνια. Τα τείχη γύρω από την πόλη κτίστηκαν με την εντολή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη.

Τα τείχη αυτά σήμερα χωρίζουν τις συνοικίες των Γρηγοριανών Αρμενίων, των Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων στο τμήμα της παλιάς πόλης.

Η παλιά πόλη βρίσκεται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Επειδή φιλοξενεί πολλά ιερά κειμήλια καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας στην πόλη διαδραματίστηκαν πολλοί πόλεμοι.

Η Ιερουσαλήμ η οποία γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές, παρέμεινε στην οθωμανική κυριαρχία μεταξύ 1517-1917.

Η Ιερουσαλήμ ζει προβλήματα από το 1917 όποτε βγήκε από την οθωμανική κυριαρχία.

Το Ισραήλ το οποίο εισέβαλλε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967, καταβάλλει έντονη προσπάθεια για τον εξεβραϊσμό της περιοχής εδώ και μισό αιώνα.


Benzer Haberler