Η συνεργασία των τρομοκρατικών οργανώσεων FETÖ/PDY-PKK/KCK

28 Φεβρουαρίου 2018, Τετάρτη ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Στοιχεία για τη συνεργασία των τρομοκρατικών οργανώσεων πριν και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου

Είναι γνωστό ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/KCK και FETÖ/PDY μολονότι δεν έχουν κοινούς κύριους στόχου, υφίστανται επικαλυπτόμενοι ενδιάμεσοι στόχοι. Διαπιστώθηκε ότι ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 17ης και 25ης Δεκεμβρίου του 2013 και τις 22 Ιουλίου 2015 που ναυάγησε η Διαδικασία Επίλυσης της PKK/KCK, πραγματοποίησαν ενέργειες που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό «αναλαμβάνοντας ενέργειες για την ανατροπή της εκλεγμένης Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας με παράνομους και/ή άνομους τρόπους».

Πέρα από αυτό, όπως σημειώνεται και παρακάτω, διάφορες πληροφορίες και δηλώσεις που αποκαλύφθηκαν τόσο πριν όσο και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, έχουν ενισχύσει την άποψη ότι πέρα από τις ομοιότητες στον σκοπό τους υπάρχει μια μυστική συνεργασία μεταξύ των εν λόγω οργανώσεων για την υλοποίηση των δόλιων στόχων τους.

Α. Στοιχεία για τη συνεργασία πριν από την Απόπειρα Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου

Η πρώτη επαφή μεταξύ της FETÖ/PDY και της PKK/KCK γίνεται μέσω του Φόρουμ Άμπαντ που διοργανώθηκε στην Ερμπίλ το 2009. Στη συνάντηση πήραν μέρος οι Σαμπρί Οκ και Μουσταφά Καράσου εκ μέρους της PKK/KCK, οι Αχμέτ Τουρκ, Αϊσέλ Τουγλούκ και Αλτάν Ταν εκ μέρους του BDP, ο εκπρόσωπος του BDP στο Βόρειο Ιράκ Τζεμάλ Τζοσκούν και εκ μέρους της Οργάνωσης Γκιουλέν (Gülen Cemaati) οι Ταλίπ Μπουγιούκ, Τζεμάλ Μπουλούτ και ένας ανταποκριτής στο Ιράκ. Οι δυο πλευρές επικοινωνούν μετά από ενάμιση μήνα. Η Ττρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της τρομοκρατίας, τις Βρυξέλλες.

Στο βιβλίο του Α. Οτζαλάν με τον τίτλο «Σημειώσεις από το Ιμραλί» υπάρχει η εξής συνομιλία μεταξύ του συμπροέδρου του HDP Σελαχαντίν Ντεμίρτας, του βουλευτή Άνκαρα του HDP Σιρί Σουρεγιά Οντέρ και του Α. Οτζαλάν.

«Σ. Ντεμίρτας: Αυτά που διατυπώσατε στην προηγούμενη συνάντηση παρερμηνεύτηκαν. Το σχολίασαν ως έχθρα και εναντίωση κατά της Οργάνωσης. Πριν έλθουμε ο Σιρί Σουρεγιά Οντέρ» είχε συνάντηση με μερικούς εκπροσώπους τους. Είπανε ότι δεν το καταλάβαν ακριβώς και ότι ανησυχούν.

Σ.Σ.Οντέρ: Όντως, συναντήθηκα με τον Εκρέμ Ντουμανλί. Μου είπε ότι δεν καταλάβανε το λόγο, ότι ανησύχησαν όταν προστέθηκαν οι σκληρές δηλώσεις του Μπαχόζ Ερντάλ σε βάρος της Οργάνωσης και πως νόμισαν ότι υπήρχε η πρόθεση να συμφωνήσουμε με το AK Parti και να στραφούμε εναντίον τους.

Α. Οτζαλάν: Προέβη σε δηλώσεις ο Μπαχόζ Ερντάλ; Πρέπει να προσέξουμε. Στην ουσία πρέπει όλοι να προσέξουν τη γλώσσα και το ύφος που θα χρησιμοποιήσουν ο ένας για τον άλλον. Τώρα όσον αφορά αυτό το πράγμα με την Οργάνωση (Cemaat), δεν είναι όπως το λένε. Εμείς τους προτείναμε ακόμη και δημοκρατική συμμαχία στη Μέση Ανατολή, έτσι δεν είναι; Δεν μπορεί να υπάρξει έχθρα από την πλευρά μας. Πείτε ότι εγώ είμαι πάλι αυτός που μπορεί να καταλάβει καλύτερα τον Γκιουλέν. Μάλιστα εκείνος έχει πει ότι «υπάρχει καλό στην ειρήνη». Συμφωνώ απόλυτα και εγώ. Και εκείνος στηρίζει την ειρήνη. Μπορούμε να πετύχουμε δημοκρατική συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή.»

Στο δελτίο τύπου της 6ης Απριλίου 2016 της Νομαρχίας του Σανλίουρφα σημειώνονται τα εξής:

  • Στις 2 Απριλίου 2016 συνελήφθη ο Χ.Σ. σε λεωφορείο που ακινητοποιήθηκε στο δρόμο προς το Μάρντιν, Ύστερα από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι το μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK, Μ.Ε. γνωστός με το ψευδώνυμο Μπαχόζ, ο οποίος είναι βαθμοφόρος της οργάνωσης που εκπαιδεύτηκε από την ÖSB (YPS) θα στείλει ένα σημείωμα στα αρμόδια στελέχη της οργάνωσης στο Κιζίλτεπε του Μάρντιν με τον δευτεροετή φοιτητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Χαράν και μέλος της HÖDER Χ.Σ., ο Χ.Σ. συνελήφθη στις 2 Απριλίου 2016 σε λεωφορείο που ακινητοποιήθηκε στο δρόμο προς το Μάρντιν,

  • Κατασχέθηκε το σημείωμα την ώρα που το άτομο επιχείρησε να το καταπιεί και στην σχετική έρευνα που έγινε για τον Μ.Ε. γνωστός με το ψευδώνυμο Μπαχόζ σημειώθηκε πως:

  1. Το άτομο αυτό διαπιστώθηκε ότι κατέχει θέση αρμοδίου εντός της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK, ότι μεταβιβάζει μέσω αγγελιοφόρου τις δράσεις που θα γίνουν εξ ονόματος της οργάνωσης, διαταγές για χτυπήματα και εκθέσεις δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και αξιολογείται ότι έχει την οργανωτική ικανότητα να πραγματοποιήσει χτύπημα ως βομβιστής αυτοκτονίας,

  2. Έγινε αντιληπτό ότι το σπίτι στο οποίο διέμενε το άτομο με την ονομασία Χ.Σ. που δρα ως αγγελιοφόρος της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK ήταν ένα από αυτά  που αποκαλούνται Οίκοι Φωτός (IŞIK evi) και τα οποία ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση FETÖ/PDY, στις έρευνες που έγιναν στο σπίτι βρέθηκαν έγγραφα και πέντε βιβλία της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK καθώς και 77 βιβλία που ανήκουν στον Φετουλάχ Γκιουλέν,

  3. Διαπιστώθηκε ότι στο ίδιο σπίτι με τον Χ.Σ. έμεναν οι Χ.Σ.-Σ.Τ.-Σ.Ντ.-Μ.Σ.Α και Ου. Τζ., ότι τα εν λόγω άτομα συνελήφθησαν, ότι ο Χ.Σ. τους είπε πως πριν από 5-6 μήνες στο σπίτι αυτό τον έβαλε μέσω του Μ.Γ. ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ/PDY το όνομα ή το ψευδώνυμο του οποίου είναι Ουφούκ, ότι οι άλλοι που έμεναν στο σπίτι δεν γνώριζαν ποιος έφερε και ποιος έβαλε τον Χ.Σ. στο σπίτι, ότι κατά διαστήματα στο σπίτι ερχόντουσαν με παρόμοιο τρόπο άγνωστοι τους οποίους αποκαλούσαν “ABİ” (μεγάλο αδελφό) οι οποίοι έμεναν για λίγο και μετά έφευγαν και ότι έτσι ήλθε στο σπίτι και ο Χ.Σ. τον οποίον δεν τον γνώριζαν εκ των προτέρων,

  4. Οι προαναφερόμενοι καθώς και οι Μ.Ε. με το ψευδώνυμο Μπαχόζ - Χ.Σ. –Χ.Σ. γνωστός με το ψευδώνυμο Μπεκίρ – Ν.Σ. – Σ.Κ. – Σ.Τ. – Σ.Ντ. – Μ.Σ.Α. – Ου. Τζ. Και Ντ. Μ. συνελήφθησαν επειδή ομολογήσαν ότι αν και δεν γνώριζαν τον Χ.Σ. που ήταν αγγελιοφόρος της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK τον οποίο περισσότεροι από ένας αρμόδιοι Οίκων Φωτός τον τοποθέτησαν σε Οίκους Φωτός, δέχτηκαν να μείνει στο σπίτι.

Ο δημοσιογράφος Σαμπαχαττίν Ονκιμπάρ σημειώνει τα εξής στο άρθρο του με τίτλο «Συνεργασία Αστυνομικών μελών της FETÖ με την PKK» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αϊντινλίκ στις 8 Ιουνίου 2016, ένα μήνα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου:

  • Οι αστυνομικοί μέλη της FETÖ όχι μόνο στήριζαν τα μέλη της PKK, ταυτόχρονα δεν εμπόδιζαν σφαγές αποκρύβοντας μυστικές πληροφορίες που συνέλεγαν και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση γιατί δεν απετράπησαν οι αλλεπάλληλες σφαγές στην Ιστάνμπουλ και στην Άνκαρα,

  • Ότι είναι λανθασμένη η μέθοδος με την οποία η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Parti) καταπολέμα την FETÖ, ότι οι αστυνομικοί και οι δικαστές της FETÖ δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με διορισμούς διότι είναι πλέον Μανκούρτ δηλαδή σκλάβοι του Φετουλάχ και ότι η άμεση απόλυση τους από το επάγγελμα αποτελεί ζήτημα διαιώνισης για τη χώρα,

  • Ότι οι περισσότερες χώρες της Δύσης με πρώτες τις ΗΠΑ έχουν πια υπογράψει την θανατική καταδίκη του Ταγίπ Ερντογάν, πως όταν δεν κατάφεραν να το κάνουν και εξαντλήθηκε η δημοκρατική επιλογή προέκυψε το πραξικόπημα, πως αυτό ήταν πλέον πιθανό, ότι μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες θα συμβούν και σε μας ακριβώς τα ίδια που συνέβησαν στην Αίγυπτο και πως πρέπει να επιδειχθεί προσοχή όσον αφορά τους στρατιωτικούς που είναι μέλη της FETÖ.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PKK/KCK Ντουράν Καλκάν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MED NUÇE TV στις 27 Μαΐου 2016 ανέφερε «ότι άκουσαν φήμες πως ο Ερντογάν θα ανατραπεί τον Μάιο του 2016, πως υπάρχει μια τέτοια προσδοκία, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ποιος, που και πως θα το κάνει».

Ο συμπρόεδρος της Εκτελεστικού Συμβουλίου της PKK/KCK Τζεμίλ Μπαγίκ στις 3 Φεβρουαρίου 2014 δήλωσε «ότι η Αμερική και η Οργάνωση συνεργάζονται, ότι η Οργάνωση ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει πραξικόπημα κατά του AK Parti μέσω “διαφθοράς και δωροδοκίας” και πως θέλησαν να έλθουν σε επαφή με την Οργάνωση και πως αυτή δεν το έκανε».

Ο συμπρόεδρος της Εκτελεστικού Συμβουλίου της PKK/KCK Τζεμίλ Μπαγίκ στις 23 Δεκεμβρίου 2014 δήλωσε ότι «θέλουν να έρθουν σε επαφή με την Οργάνωση, χωρίς ωστόσο η Οργάνωση να επιθυμεί κάτι τέτοιο, ότι θέλουν να έλθουν σε επαφή με την Οργάνωση για να τους απομακρύνουν από εκείνη τη γραμμή και πως η Οργάνωση προτιμά να παραμένει σε μια εθνικιστική και αντικουρδική γραμμή και πως γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρξαν σχέσεις με την Οργάνωση».

Ο συμπρόεδρος της Εκτελεστικού Συμβουλίου της PKK/KCK Τζεμίλ Μπαγίκ στις 16 Μαρτίου 2015 δήλωσε ότι «πριν από μερικούς μήνες η “Οργάνωση” θέλησε να έλθει σε επαφή με την PKK και να μεταβεί στο Καντίλ για συνέντευξη, πως οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης τους είπαν ότι αν έλθουν αυτό θα αποτελέσει αφορμή για μια κατάσταση που θα υπερβαίνει τη δημοσιογραφία, πως οι ίδιοι δεν το δέχτηκαν αυτό, ότι θα συναντιόντουσαν και θα έδιναν συνέντευξη μόνο όταν πείθονταν ότι η Οργάνωση έχει αλλάξει την οπτική, τη στάση και την ρητορική της όσον αφορά το Κουρδικό και την επίλυση του και την PKK και ότι πρωτίστως θέλουν να προβεί σε δηλώσεις ο Φετουλάχ Γκιουλέν».

Ο αστυνομικός διευθυντής του Σανλίουρφα στον επικήδειο λόγο του στην νεκρώσιμη τελετή των δυο αστυνομικών που έπεσαν μάρτυρες στο Τζεϊλανπινάρ του Σανλίουρφα τον Ιούλιο του 2015, κατηγόρησε το αστυνομικό σκέλος της FETÖ σημειώνοντας τα εξής: «Η οργάνωση αυτή χρησιμοποιώντας τους βραχίονες της που έχουν παρεισφρήσει στην υπηρεσία μας έχουν επιχειρήσει να αποδυναμώσουν τις δραστηριότητες συλλογής μυστικών πληροφοριών».

Η Ζάνα Αζαντί, ανώτατο στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK, έγραψε τα εξής στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter στις 26 Απριλίου 2016: «Όλοι γνωρίζουν ότι δεν αγαπάω καθόλου τον Φ. Γκιουλέν. Αλλά η συνεργασία των επαναστατικών λαών με τον Γκιουλέν για την κατατρόπωση του «δήθεν» φασισμού AK Parti-ΝΤΑΕΣ είναι η πιο σωστή απόφαση».

Ο Οζτζάν Α. ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση τρομοκρατών της PKK εναντίον στρατιωτικού οχήματος στο Μους στην οποία τραυματίστηκαν 12 στρατιώτες, συνελήφθη στο Μπάτμαν. Αναφέρεται ότι στο κινητό του τρομοκράτη που μεταφέρθηκε στο Μους υπήρχε η εφαρμογή ByLock που χρησιμοποιεί η FETÖ ως μέσο επικοινωνίας.

Β. Στοιχεία για τη Συνεργασία Μετά την Απόπειρα Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου

Ο συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της PKK/KCK Τζεμίλ Μπαγίκ ανέφερε τα εξής στις 23 Ιουλίου 2016: «Θα συλληφθούν, θα τεθούν υπό κράτηση 50-60 χιλιάδες άνθρωποι, μπορεί και περισσότεροι, ότι στη διαδικασία θα συμπεριληφθεί ο στενός κύκλος και οι συγγενείς τους, επίσης ότι οι (δήθεν) δημοκρατικές δυνάμεις και οι Κούρδοι θα δώσουν αγώνα κατά της (δήθεν) δικτατορίας του Ερντογάν, πως οι δυνάμεις δεν είναι λίγες και ότι μπορεί να σημειωθούν μεγάλες εξελίξεις σε περίπτωση που προκύψει μια όλο και πιο οργανωμένη κατάσταση».

Ο συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της PKK/KCK Τζεμίλ Μπαγίκ σημείωσε επίσης τα παρακάτω στις 23 Ιουλίου 2016: «Είναι παντελώς ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι η FETÖ πραγματοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος, ότι η FETÖ δεν έχει μια τέτοια οργάνωση, ότι αυτά λέγονται προκειμένου να αποκτήσει νομιμότητα η απομάκρυνση των μελών της FETÖ, ότι οι δηλώσεις πως παραμένει ο κίνδυνος παρά την καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος έχουν σχέση με αυτό, πως η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης (OHAL) κηρύχθηκε με αυτήν την αιτιολογία και πως αποτελεί κάτι περισσότερο από στρατιωτικό νόμο».

Στην είδηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Τακβίμ την 1 Αυγούστου 2016 αναφέρονται τα εξής: «Ο αιμοσταγής δολοφόνος Φετουλάχ Γκιουλέν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN δεν παρέλειψε να δώσει μήνυμα στη συνεργάτιδα του στην προδοσία την PKK. Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN αμέσως δίπλα του βρισκόταν φωτογραφία του μιναρέ με τους τέσσερις στύλους που κατέστη σύμβολο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK μετά το θάνατο του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ Ταχίρ Ελτσί».

Στην είδηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Γιενισαφάκ στις 12 Φεβρουαρίου 2018 αναφέρονται τα εξής: «Η Βαχιντέ Κιουτκιούτ, αδελφή του φυγά Βαχίντ Αϊτσίλ που διοργάνωσε την αιματηρή επίθεση στο Κιζίλαϊ της Άνκαρα στην οποία έχασαν τη ζωή τους 37 άτομα, είναι “προξενήτρα” της FETÖ ότι αποκρυπτογραφήθηκαν τα μηνύματα της μέσω της εφαρμογής ByLock ότι η ύποπτη μαζί με τον σύζυγο της κανόνιζαν ραντεβού μεταξύ των ανδρών και των γυναικών της οργάνωσης, στο κατηγορητήριο σημειώνεται ότι η Κουτκούτ ήταν μέλος της οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Γκαζή, ότι χρησιμοποιούσε την εφαρμογή ByLock, ότι συνδέθηκε στην εν λόγω εφαρμογή για πρώτη φορά στις 11 Αυγούστου 2014 και πως η τελευταία φορά που συνδέθηκε ήταν στις 17 Φεβρουαρίου 2016.»

Αναλύοντας την ομιλία που έκανε στις 4 Φεβρουαρίου 2018 ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ/PDY Φ. Γκιουλέν με τον τίτλο «Η Αναβίωση, η Άνοδος και οι αρχές της Δημόσιας Τάξης», μπορεί να ειπωθεί ότι επιχειρείται η δημιουργία ενός μεγάλου αντικυβερνητικού μετώπου εν όψει των εκλογών του 2019, στέλνοντας μηνύματα συμμαχίας σε αντιεξουσιαστικές ομάδες στην Τουρκία. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεργασία των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-FETÖ/PDY-ΝΤΑΕΣ-DHKP/C κατά την προετοιμασία της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, η εν λόγω αλλαγή της ρητορικής του Φ. Γκιουλέν μπορεί να αναγνωστεί ως ένδειξη μιας νέας ενδεχόμενης κίνησης κατά της Τουρκίας.

Γ. Συμπεράσματα

Πιστεύεται ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις FETÖ/PDY και PKK/KCK θα αυξήσουν τα βήματα για να ενισχύσουν την μεταξύ τους μυστική συνεργασία προκειμένου να υλοποιήσουν μελλοντικά τους βρώμικους κοινούς στόχους τους. Υπό αυτήν την έννοια εκτιμάται ότι θα ήταν σημαντικό το Κράτος να αναπτύξει μια προδραστική/προληπτική προσέγγιση αποκαλύπτοντας τις μυστικές σχέσεις μεταξύ των εν λόγω τρομοκρατικών οργανώσεων.

Αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του συμπροέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της PKK/KCK Τζεμίλ Μπαγίκ στις 23 Ιουλίου 2016, διαπιστώνεται ότι εξετάζεται πως μπορεί να εμπλακούν σε τρομοκρατικές δράσεις τα άτομα που απολύθηκαν/τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγω ένταξης, ένωσης και σχέσης με την FETÖ καθώς και οι οικογένειες τους.

Αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις στελέχους της ΔΤΟ, εκτιμάται ότι πέρα από τα μέλη που πραγματοποιούν ενεργές τρομοκρατικές δράσεις μέσα στη FETÖ, η PKK/KCK αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα πιο οργανωμένο και ενοποιημένο μέτωπο με τα μέλη της FETÖ στη βάση του αντιερντογανισμού, μπορεί να αναγνωστεί κατά μια έννοια ως κίνηση να «καλύψει» και τις αριστερές ριζοσπαστικές τρομοκρατικές οργανώσεις και πως αυτό μπορεί να γίνει με τη μορφή στήριξης των δυο με μια οργάνωση που θα μοιάζει με αυτήν του Ενωμένου Επαναστατικού Κινήματος των Λαών ή ως πληροφορίες/υλικοτεχνική υποστήριξη.

Βασιζόμενοι σε άλλη δήλωση του Τζ. Μπαγίκ την ίδια ημερομηνία, μπορεί να θεωρηθεί ότι η οργάνωση δημιουργώντας στη μάζα που την υποστηρίζει την εντύπωση ότι οι επιθέσεις εναντίον του λαού κατά την Απόπειρα Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δεν πραγματοποιήθηκαν από την FETÖ, προσπαθεί να διατηρήσει τη σχέση της η οποία μελλοντικά μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή συμμαχία.

Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι σε επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στο Σανλίουρφα τον Απρίλιο του 2015 διαπιστώθηκε πως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK έμενε σε σπίτι της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ/PDY, η PKK/KCK χρησιμοποιεί την FETÖ/PDY για συγκάλυψη κατά την προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι δηλώσεις που παραχώρησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της PKK/KCK Ντουράν Καλκάν στο τηλεοπτικό κανάλι MED NUÇE TV στις 27 Μαΐου 2016 «ότι άκουσαν φήμες πως ο Ερντογάν θα ανατραπεί τον Μάιο 2016, πως υπάρχει μια τέτοια προσδοκία, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ποιος, που και πως θα το κάνει», είναι άξιες προσοχής αν ληφθεί υπόψη ότι αυτές έγιναν πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ηςΙουλίου 2016.

Με τον ίδιο τρόπο η κήρυξη (δήθεν) αυτοκυβέρνησης τον Αύγουστο του 2015 από την ΔΤΟ και η επέκταση των τρομοκρατικών ενεργειών στα αστικά κέντρα καθώς επίσης η υιοθέτηση της στρατηγικής ταυτόχρονης δράσης στην ύπαιθρο και στις πόλεις από τον Μάιο του 2016, θεωρείται ότι έγιναν για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό αποκόμισης οφέλους με βάση τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν από συνεργασία ή διασυνδέσεις με δομές/μέρη στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό.

Έχει εκτιμηθεί και παλαιότερα ότι η τρομοκρατική οργάνωση βρίσκεται σε απόγνωση επειδή απέτυχε στους στόχους της λόγω των αποτελεσματικών επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας και μπορεί να ειπωθεί ότι κατά την προσεχή διαδικασία η ΔΤΟ θα αυξήσει τις προσπάθειες στρατολόγησης, θα επιταχύνει τις δράσεις εξοπλισμού, θα αυξήσει την ανάπτυξη σε περιοχές στρατηγικής σημασίας και τις προετοιμασίες επιθέσεων στο πλαίσιο της «στρατηγικής επαναστατικού λαϊκού πολέμου».

Μετά την  απόπειρα πραξικοπήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ/PDY στις 15 Ιουλίου και την επικέντρωση της επικαιρότητας της χώρας, όπως ήταν φυσικό, στην προαναφερόμενη οργάνωση, διαπιστώθηκε ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/KCK αύξησε τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, με πρωταρχικό σκοπό την πρόκληση απωλειών, κυρίως στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Μαύρης Θάλασσας, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πιστεύεται ότι η ΔΤΟ η οποία κατάφερε να βρεθεί ξανά στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας μετά τις προαναφερόμενες στρατηγικές δράσεις, αποσκοπεί στο να κρατήσει ζωντανή την απειλή και τις υφιστάμενες διεκδικήσεις.


Kaynak: ΠΗΓΗ

Benzer Haberler